Сторінки

вівторок, 13 червня 2017 р.

Що таке лоукости і як ними користуватись?

Народжений повзати-літати не зможе? На рахунок повзати я на 100% не впевнений, але народжені ходити літати навчились вже більше 100 років тому. Хоча й не самостійно :-) Коли ми подорожуємо, то використовуємо найрізноманітніші види транспорту. Вибираючи, яким з них скористатись, ми керуємось в першу чергу ціною, комфортом та часом затраченим на добирання. І хто б міг подумати, що, склавши докупи всі фактори, переліт літаком може бути дешевшим за автобус чи поїзд. “Як це можливо?”-спитаєте ви.  Відповідь – лоукост-оператори. Ці авіаперевізники завдяки багатьом факторам знижують ціну на авіаквиток до рівня подекуди нижчого за проїзд на автобусі на ту ж відстань. По-перше, використовуються аеропорти з невеликою орендною платою за перебування літака. По-друге, перельоти сплановані так, що літак, який прибуває в аеропорт, практично відразу відлітає з пасажирами в іншому напрямку. Ночують літаки таких компаній, як правило, в найдешевших аеропортах. По-третє, ціна на квиток зростає з часом наближення дати відльоту. Якщо за місяць чи два до вильоту квиток можна купити за 30-40 євро, то ціна в день вильоту буде разів в 10 вища. По-четверте, реєстрація на рейси відбувається онлайн, що також зменшує проблеми для самого авіаоператора. По-п’яте, і мабуть основне, авіакомпанії такого типу пропонують пасажирам, тобто нам, лише невизначене місце в літаку і багаж ручної поклажі. Все решта не включене в ціну квитка і може бути замовлене окремо. Завдяки цьому літаки лоукост компаній перевозять значну кількість комерційного багажу, що дає додатковий заробіток для них і можливість економії для нас.
   Давайте розглянемо найбільші з лоукост операторів Європи:
1. Ryanair. Веб-сайт: www.ryanair.com. Ірландська компанія – лідер серед дешевих авіаперевізників Європи. Обслуговується літаками  Boeing 737. Серед міст, куди можна добратись цією авіакомпанією: Барселона, Лондон, Рим, Париж (Бове), Прага, Стокгольм та інші. Дуже зручна для нас тим, що літає з багатьох міст Польщі, хоча до цього часу в Україні так і не представлена. Побачити приклад як правильно замовити квиток на сайті Ryanair можна тут.
IMG_7833


2. EasyJet. Веб-сайт: www.easyjet.com. Британський бюджетний авіаоператор, другий в Європі та третій в світі по кількості перевезень. Обслуговується літаками Airbus A320/A321. Базові аеропорти: Ліон “Сент-Екзюпері”, Лондон “Лутон”, Нью-Йорк “Ла Гардія”. Має напрямки до таких міст як Амстердам, Берлін, Копенгаген, Мадрид, Лісабон та інші.
3. WizzAir. Веб-сайт: www.wizzair.com. Угорська авіакомпанія-єдина з європейських лоукостів, що літає з України. На даний момент є рейси зі Львова ти Києва (аеропорт “Жуляни”).  Цього року планується збільшення кількості рейсів та напрямків з українських міст в Європу. Використовуються літаки Airbus A320. Найбільше представлена в Східній Європі, хоча літає до Барселони, Лондона, Глазго, Осло та багатьох інших міст.
   А ще є польські EuroLOT (www.eurolot.com), які до речі мають авіасполучення між Львовом, Краковом та Вроцлавом,  латиська бюджетна авіакомпаніяairBaltic (www.airbaltic.com), що має найбільше представництво в Прибалтиці та Скандинавії. Варта уваги також авіакомпанія Pegasus (www.flypgs.com), що представлена в Україні і здійснює перельоти з Харкова і Львова, а найпопулярнішим напрямком її є Стамбул.
   Отже, які нюанси авіаперельотів потрібно знати для того, щоб користуватись лоукостами?
   В вартість квитка входить тільки ручний багаж. Це може бути валіза чи наплічник, але розміром до 55 х 40 х 20 см. Як показує практика, це стандартний 30-літровий рюкзак, якого вам може сповна вистачити на два тижні відпочинку, а то й більше ;-). Також на Раянейр чи Візейр вас обмежать вагою в 10кг, в той час як EasyJet ставить єдину умову-ви повинні мати змогу самі запхати сумку в відділення для ручної поклажі в літаку. EuroLOT запропонує взяти з собою ручний багаж вагою всього лише в 6кг, зате безплатно дасть можливість везти ще одну одиницю зареєстрованого багажу до 32 кг в багажному відділі літака. В інших операторів в разі якщо ви хочете брати додатковий багаж, то за нього доведеться заплатити (ціна залежить від авіакомпанії, але буде мінімум від 15 євро за сумку). В салон літака з собою можна брати лише одну одиницю багажу, тому жіночі сумочки, портфелі з технікою чи барсетки краще запхати в валізу чи наплічник. В ручній поклажі не може бути посудин з водою чи будь-якою іншою рідиною, крім тої, що куплена після проходження контролю аеропорту. Також всі засоби гігієни чи медикаменти повинні бути разом в прозорому пакеті та бути не більше 100мл/мг кожен. Забороняється провозити в ручному багажі гострі предмети, легкозаймисті речовини та скляну тару. Купівля квитка відбувається онлайн так само, як і реєстрація на рейс. Зареєструватись необхідно обов’язково, бо без роздрукованого посадочного талона вам прийдеться заплатити мінімум 40 євро в аеропорту, щоб сісти на ваш рейс. Зареєструватись потрібно від 14 днів до 4 годин до відправлення рейсу (на ВізЕйрі реєстрація розпочинаєтся за тиждень до вильоту).
   Останнє про що варто пам’ятати купуючи квитки на лоукости – це про трансфер з аеропорту. Як правило, аеропорти, що обслуговують бюджетні компанії, знаходяться за межами міст, тому добиратись потрібно на спеціальних автобусах (так званих шатлах), ціна на які може бути навіть більшою за ціну на ваш авіаквиток. Тому при виборі пункту призначення зважайте і на ці нюанси. З іншого боку, хвилюватись про те, що ви не доберетесь з аеропорту до міста причин немає. Адже графік автобусів розроблений спеціально під рейси бюджетних авіаперевізників.

Немає коментарів:

Дописати коментар